Skip to content

Mézeskalács készítés a legjobb recept alapján

09 Jun, 2025 41

Mézeskalács készítés

Mézeskalács készítés a legjobb recept alapján

Amint közelednek az ünnepek, a konyhában elkezdenek terjengeni a mézeskalács fűszeres illatai. Ez az ikonikus sütemény szinte minden háztartásban megjelenik ilyenkor, és nem véletlenül: amellett, hogy finom, a díszített formák és illatok igazi karácsonyi hangulatot varázsolnak. Számos recept létezik a hagyományostól a modernekig. Az eredeti mézeskalács receptek alapján készült mézeseket a fogyasztás előtt 3-4 nappal kell kisütni időt hagyva, hogy párás helyen tartva megpuhuljon. Az igazi mézestészta 1 napot pihen sütés előtt.

A rögtön puha mézeskalács különösen népszerű, hiszen nem kell napokat várni arra, hogy élvezhető állagúvá váljon – már sütés után rögtön fogyasztható, puha és omlós. Most pedig nézzük lépésről lépésre, hogyan készítheted el otthon a tökéletes verziót!

Mézeskalács készítés: alapanyagok, amik mindig kéznél vannak

A jó mézeskalács alapja a megfelelő hozzávalók kiválasztása. A klasszikus és azonnal puha változat esetén is hasonló alapanyagokat használsz, de az arányok és a technika különbséget tehetnek.

A legfontosabb hozzávalók:

  • Liszt – általában finomlisztet használunk, de keverhető teljes kiőrlésű  búzaliszttel és világos rozsliszttel is.
  • Méz – lehetőleg termelői, folyékony vegyes virágméz vagy napraforgóméz, ami szépen összeállítja a tésztát.
  • Cukor – porcukor vagy barna cukor is jó választás, utóbbi karamellesebb ízt ad.
  • Tojás – segíti a tészta rugalmasságát, selymességét.
  • Fűszerek – a mézeskalács lelkét adják: őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió.
  • Szódabikarbóna – ez gondoskodik a megfelelő állagról és enyhe lazításról.
  • Vaj vagy zsír, esetleg hidegen sajtolt napraforgóolaj – puhaságot és gazdag ízt biztosít.

A Biscottíz mézeskalácsokban titkos arányban 9 féle fűszerrel tesszük egyedivé az ízeinket: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, koriander, szegfűbors, édeskömény, ánizs, kardamom, szerecsendió. 

 

Tudtad, hogy számos mézeskalács fűszernek jótékony élettani hatása is van?

Az ánizs és az édeskömény pl. gyomornyugtató hatású.

 

Alternatívák is bevethetők:

  • Gluténmentes verzió: gluténmentes süteményliszt-keverékkel.
  • Vegán változat: tojás helyett lenmagtojás, vaj helyett kókuszzsír vagy növényi olaj.

Figyelj arra is, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, így könnyebb lesz dolgozni velük.

Egyszerű mézeskalács recept a Csudaíz manufaktúra receptúrája alapján kezdőknek is

Ha most készíted először, ez a recept neked is sikerélményt hoz. Nincs szükség bonyolult technikákra, csak egy kis türelemre és szeretetre.

Hozzávalók (kb. 40-50 darabhoz):

  • 55 dkg búzafinomliszt
  • 20 dkg világos rozsliszt (pótolható finomliszttel, de a rozs különleges aromát ad a tésztának)
  • 17 dkg porcukor
  • 3 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 2,5 tk. (13 g) szódabikarbóna
  • 2 db M méretű tojás
  • 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj (pótolható finomított olajjal, de inkább 10 dkg vajjal vagy 8 dkg zsírral)
  • 2,5 dl méz
  • fél citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen héjú citromból)
  • 1 csipet só

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A mézet melegítsd meg (de ne forrald fel!) egy lábasban, majd hagyd langyosra hűlni.
  2. A száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, fűszerek, szódabikarbóna) keverd össze egy nagy tálban.
  3. A vajat, (zsírt, olajat) dolgozd el a száraz összetevőkkel.
  4. Add hozzá a tojást és a langyos mézet, majd gyúrd össze puha, kissé ragacsos tésztává.
  5. Egy tálban letakarva pihentesd 1 napot hűvösebb helyen. de ne hűtőszekrényben, mert ott nem tud „érni” a mézestészta. (Fontos, hogy a tészta megérjen és a fűszerek átjárják)
  6. Nyújtsd ki lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra és szaggasd ki kedved szerint.
  7. Süsd 170 °C-on 8-10 percig – figyeld, nehogy túlsüljön, mert akkor kiszárad.
  8. Hagyd kihűlni, majd ízlés szerint díszítsd cukormázzal vagy dekorcukrokkal.Mézeskalács készítése
  9. Rögtön puha mézeskalács titka

    A legtöbb hagyományos mézeskalácsot pár napig pihentetni kell, hogy igazán puha és omlós legyen, de az azonnal fogyasztható változatnál néhány apró trükk már frissen is tökéletes eredményt hoz. Az egyik legfontosabb tényező a méz mennyisége. A magasabb méztartalom nemcsak az ízt gazdagítja, hanem nedvességet is ad a tésztának, amitől az rögtön puhább lesz. Emellett a zsiradék, legyen az vaj vagy egyéb zsiradék, szintén nagy szerepet játszik abban, hogy a sütemény omlós maradjon, mivel megakadályozza a kiszáradást.

    A sütési idő is kulcsfontosságú: ha túl sokáig hagyod a sütőben, könnyen kiszárad és kemény lesz. Érdemes még akkor kivenni, amikor a széle éppen csak megszilárdul, de a belseje még világos. Ilyenkor a tészta hűlés után is megtartja puhaságát. A tészta pihentetése is hozzájárul a jó állaghoz – a legalább 6 órás hűtőben való pihentetés segít, hogy összeérjenek az ízek, és a glutén ne dolgozzon túl, ami szintén rágóssá teheti a végeredményt.

    A frissen sült mézeskalácsot érdemes légmentesen záródó dobozban tárolni, hogy sokáig megőrizze puhaságát. Egy apró, de hatékony trükk, ha a dobozba egy szelet almát vagy narancshéjat is teszel – ezek segítenek a nedvesség megtartásában anélkül, hogy eláztatnák a süteményt. Így napokkal később is élvezheted az azonnal puha mézeskalács örömét.

    Klasszikus mézeskalács recept variációkkal

    Az alaprecept sokféleképpen alakítható, attól függően, milyen ízekre vágysz. A klasszikus mézeskalácsot könnyű feldobni néhány extra hozzávalóval vagy egyedi díszítéssel.

    Néhány variációs ötlet:

    • Narancshéj reszelve – friss citrusos ízvilág (bio narancsból)
    • Kakaópor – csokoládés mézeskalács rajongóknak
    • Dió vagy mandula darálva – rusztikusabb, gazdagabb tészta
    • Citromhéj és vanília – lágyabb, desszertes íz (bio citromot használj)

    Díszítési lehetőségek:

    • Cukormáz – tojásfehérjés vagy porcukros változat, színezve is működik. Könnyen elkészíthető, tojásmentes cukormázhoz ajánljuk a  speciális díszítő cukorhab szett  termékünket
    • Dekor gyöngyök, csillámcukor – gyerekek kedvencei
    • Étcsokoládéba mártva – elegáns ünnepi desszert

    A legjobb mézeskalács: tippek és trükkök

    A tökéletes mézeskalács titka a részletekben rejlik. Fontos, hogy ne gyúrd túl a tésztát, különben kemény lesz – elég csak addig dolgozni rajta, míg összeáll. A hozzávalók pontos kimérése is kulcsfontosságú, főleg a méz és a liszt aránya. 

    A kiszúró formákat érdemes lisztbe mártani, így könnyebben használhatók. A sütést pedig ne vidd túlzásba – inkább kissé világos maradjon a tészta, mint hogy kiszáradjon. Végül csak teljesen kihűlt mézeskalácsot díszíts, így a máz is szépen megmarad.

    Mézeskalács sütemény egész évben

    Bár karácsonykor verhetetlen hangulatot teremt, a mézeskalács év közben is jó szolgálatot tehet – különösen, ha kreatívan gondolkozol.

    Néhány ötlet:

    • A mézeskalács figurák jól használhatóak tortadíszítésre is.
    • Szív vagy virág formában Valentin-napra, anyák napjára
    • Ajándékként csomagolva – szépen díszítve, celofánba téve szuper meglepetés
    • Bármilyen családi eseményre – születésnapra, évfordulókra.
    • Gyerekekkel készítve – remek közös program, szórakoztató díszítés

    Egy finom, puha mézeskalács bármikor örömet szerez.

    Mézeskalács sütési ideje: mire figyeljünk?

    A sütési idő kulcskérdés – ha elrontod, akár kiszáradhat vagy megéghet a tészta. Fontos, hogy az időt és a hőfokot az adott méret és forma szerint igazítsd.

    Általános sütési irányelvek:

    Mézeskalács vastagsága

    Forma mérete

    Sütési idő 180 °C-on

    0,5 cm

    Kicsi (2–3 cm)

    6–8 perc

    0,5 cm

    Közepes (5–7 cm)

    8–10 perc

    0,7–1 cm

    Nagy (8–10 cm)

    10–12 perc